Door het kabinet Rutte III is gevraagd om een zo spoedig mogelijke invoering van de vrachtwagenheffing, die geldt voor zowel binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens. Daarom werkt het programma aan de hand van een strakke planning en wordt er gelijktijdig aan de verschillende projecten gewerkt. De kennis en ervaring van andere Europese landen waar al een vrachtwagenheffing is ingevoerd, zoals België en Duitsland, wordt zoveel mogelijk benut.
Zo spoedig én zo zorgvuldig mogelijk
De snelheid van invoering mag niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid waarmee de voorbereiding, realisatie en implementatie van de vrachtwagenheffing wordt georganiseerd. Er wordt gelijktijdig gewerkt aan de volgende onderdelen binnen de projecten:
de wet- en regelgeving,
de systeemontwikkeling en –implementatie,
de innovatie en verduurzaming van de vervoerssector en
de fysieke uitvoering van de vrachtwagenheffing.
Dit werken in parallelle sporen brengt onderlinge afhankelijkheden met zich mee. Daardoor is regelmatige afstemming en eventuele bijstelling van ambities onvermijdelijk.
Planning Programma VrachtwagenheffingDit is een voorlopige planning die gedurende de looptijd van het programma regelmatig wordt bijgesteld.
In de zomer van 2019 vond de internetconsultatie van het conceptwetsvoorstel plaats. Reacties van belanghebbenden en belangstellenden op het conceptwetsvoorstel zijn -voor zover mogelijk- verwerkt in het wetsvoorstel. Medio 2020 werd het wetsvoorstel aangeboden aan de Ministerraad en vervolgens voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Eind 2020 heeft de Raad van State advies uitgebracht. Na verwerking van het advies zal het wetsvoorstel worden aangeboden aan de Tweede Kamer.
In het najaar van 2019 vond de eerste informatiebijeenkomst voor marktpartijen plaats. Ook zijn er verkennende gesprekken gevoerd met Europese toldienstaanbieders, de zogenaamde EETS-providers.
In 2021 worden marktconsultaties georganiseerd voor de verschillende werkpakketten die in de markt worden aanbesteed. Meer informatie hierover wordt via TenderNed gepubliceerd wanneer het zover is.
In 2019 en 2020 heeft het ministerie samen met vertegenwoordigers van de vervoerssector overlegd over de invulling van het maatregelenpakket voor innovatie en verduurzaming van de vervoerssector. In 2021 worden de afspraken over de verdere samenwerking met de vervoerssector vastgelegd in een overeenkomst.
Voorbereiding monitoring en evaluatie eventuele uitwijk van vrachtverkeer naar het onderliggend wegennet.
Realisatie heffingssysteem, contracteren dienstverleners, testen en implementatie systemen, accreditatie van toldienstaanbieders.
Opstellen Meerjarenprogramma Innovatie en Verduurzaming:
Gezamenlijk met de vervoerssector en andere belanghebbenden uitwerken van de innovatie- en verduurzamingsopgave in een meerjarenprogramma met maatregelen voor de vervoerssector.
Voorbereiden uitvoering maatregelen: opstellen regelgeving, uitwerken processen en inrichten organisatie.