DAF en VDL presenteren elektrische truck voor stadsgebruik

VDL en DAF hebben gezamenlijk een volledig elektrische truck ontwikkeld en deze gisteren aan de wereld gepresenteerd. De duurzame vrachtwagen wordt dit jaar nog aan klanten geleverd. Eerder in de week presenteerde ook Daimler een elektrische truck.

Beeld: ©DAF
Minister Cora van Nieuwenhuizen bij de presentatie van de nieuwe elektrische truck in Eindhoven

Inzet bij binnenstedelijke distributie

De elektrische truck heeft een gewicht van 40 ton en is bedoeld voor binnenstedelijke distributie. DAF levert de cabine en het chassis. VDL neemt de elektromotor en batterijen voor zijn rekening. De truck beschikt over een elektromotor met een vermogen van 210 kilowatt en een accupakket van 170 kilowattuur. Hiermee is een actieradius van 100 kilometer mogelijk op één volle lading.

Verladers vragen steeds vaker om emissievrije trucks

“De dagen van diesel in de stad zijn geteld”, zegt Walther Ploos van Amstel, lector citylogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam in een interview in Trouw. “Niet alleen eist de overheid schonere en stillere voertuigen, grote verladers zoals Unilever en Albert Heijn willen emissievrije trucs. Zij zeggen: het is gek dat onze productie CO2-neutraal moet, maar die producten in vrachtwagens met veel uitstoot worden gestopt.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen woonde ook de presentatie van de elektrische truck van VDL en DAF bij. “Een innovatie als de e-truck is in meerdere opzichten belangrijk”, stelt ze. “Het voertuig zorgt voor schonere lucht en minder lawaai. Het bewijst ook dat groene investeringen een banenmotor zijn. Het is mijn inzet de komende jaren de kracht van onze transportsector verder te versterken. Daar past een ontwikkeling als deze truck naadloos in.”